Amanda Despalada
Виробник: Amanda
Паковання: паперове паковання
Вага: 500 грамів
Ви можете купити Amanda Despalada за низькими цінами інтернет-магазине «ПЛАНТАЦІЯ» вже зараз. Гарантована швидка доставка упродовж 1-2 днів. Продаж здійснюється в Луцці, Києві та в усій Україні.
Традиційний посуд для приготування мате — калабас — посудина для заварювання й пиття мате. Виготовляється з плодів лагенарії, так званого гарбуза.
Калабас зазвичай округлої форми. Зазвичай зовнішні стінки калабасу покриті малюнком або різзю. Досить часто для краси калабаси спрямовують у срібло або шкіру. Але так само роблять судини для мате та з коров'ячого рогу, кокосового горіха, фарфору, фаянсу, дерева, пластмаси, заліза, срібла та навіть золота.
Поціновувачі мате стверджують, що саме гарбузові калабаси забезпечують оптимальний температурний режим заварювання й прекрасно зберігають смакові характеристики напою.
Крім калабасу, неодмінний атрибут для пиття Мате — бомбілья. Якщо переводити дослівно, то це "сономінка", через яку п'ють Маті. Трубочка може бути прямою або злегка S-подібно вигнутою. У верхній частині трубки розміщений злегка ущільнений мундштук, а в нижній (яка опускається у воду) — кулясте потовщення з безліччю маленьких отворів, — своєрідне ситечко.
Довжина трубочки зазвичай 15-25 см, традиційно виготовлена вона зі срібла або неіржавкої сталі (ребре — з кістки, тростини або дерева). Останнім часом найбільш широко поширені бомбільї із пластику.
Шанувальники гарячішого Мате використовують бомбільї коротші та виготовлені з дерева, а ті, хто віддає перевагу напій солодшим, користуються "соломінками" міцнішими та створеними зі срібла.
Приготування мате:
- Засипте калабас Єрба Маті на 2/3 від об'єму.
- Закрийте долонею отвір калабасу та несильно струсіть його, поєднуючи з круговими рухами. Це робиться для того, щоб дрібні частинки Єрби залишилися на поверхні.
- Калабас нахиліть у такий спосіб, щоб Єрба Маті зсипалася до однієї стінки, а біля іншої утворилася порожнина, у яку потрібно вставити бомбиллю. Заткавши верхній кінець бомбільї пальцем, щоб не потрапляв повітря, помістити бомбіллю ситечком на дно, щоб її нижній кінець із маленькими отворами торкався дна, і злегка перетрусити Єрбу, щоб вона присипала бомбиллю.
- Поверніть калабас у вертикальне положення. Бомбіля має бути нерухомою. Її встановлюють один раз не виймаючи та не помішуючи.
- Залийте по лінії бомбільї трохи гарячої води (75-80 °C), і дайте їй вбратися. Це робиться для того, щоб вода, стікаючи на дно, «обмила» бомбілью і зволожила Єрбу знизу. Це зміцнить бомбільо в калабасі та запобіжить потраплянню в неї дрібних частинок Мате.
Повторіть доливання з поступовим збільшенням кількості води до повного зволоження Єрба Маті.
Якщо Ви дуже акуратно наливатимете воду тоненькою струменею, Єрба, що знаходиться з іншого боку, залишатиметься сухою досить тривалий час. Таке поступове зволоження від кожної нової порції води продовжить смакові відчуття матепіння.
- Вода має бути не гаряче 70-80 °C. Якщо заливати Маті окропом, то вона швидко втрачає свої смакові властивості та починає гірчити. У правильно приготованому Маті, суха заварка має сильно розбухнути й заповнити собою глечик доверху. Якщо частина заварювання зверху глечика буде сухою — це нормально, тому що вона дозавариться в процесі наступних заливок водою.
Тепер можна долити води до країв калабаса та випити перший міцний, найцінніший ковток Мате.
- Пийте готове мате через бомбілью, постійно доливаючи воду. Кількість добавок індивідуальна, але після 8-12 Мате вважається lavado, тобто «простим».
Після заливання гарячою водою Мате починають пити майже відразу ж, час настоювання коливається від 30 секунд до 2 хвилин. Від занадто довгого настоювання Маті також починає гірчити.
П'ют Мате, не торопаючись, потягуючи маленькими ковтками саму гущу з дна глечикчика.
Основні | |
---|---|
Форма випуску | Пресований |
Вага | 500 г |
Тип чаю | Трав'яний чай |
Країна виробник | Аргентина |
- Ціна: 535 ₴